Incassobureau

Het is voor elk bedrijf vervelend als klanten te laat betalen, maar nog vervelender wanneer debiteuren helemaal niet betalen. In dat geval is het vaak zelfs nodig om, nadat er betalingsherinneringen en aanmaningen verstuurd zijn, een incassobureau in te schakelen. Die nemen dan de verantwoordelijkheid op zich om de schuld alsnog te verhalen op de debiteur.

Zakelijke incassobureaus

Een incassobureau is een bedrijf dat namens uw bedrijf de vordering op een debiteur probeert te incasseren. Deze bedrijven zijn echter wel aan bepaalde regels gebonden bij het innen van openstaande facturen. Het komt er in de praktijk op neer dat incassobureaus debiteuren schriftelijk verzoeken om tot betaling van de openstaande factuur over te gaan. Een dergelijk bedrijf mag geen dwangmaatregelen nemen en is wat dat betreft dus beperkt. Blijft de betaling uit dan is de volgende stap om een deurwaarderskantoor in te schakelen om een juridische procedure te starten.

Een incassobureau kiezen

Bij het inhuren van een incassobureau is het belangrijk om niet zomaar met de eerste de beste in zee te gaan. Je geeft namelijk je debiteurenbeheer en jouw klanten uit handen aan een incassobureau. Vraag daarom altijd ervaringen op, want debiteurenbeheer is nogal delicaat werk en kan het imago van uw bedrijf schade toebrengen.

Het vriendelijke alternatief voor incassobureaus

Het is uiteraard het beste om de klantrelatie te behouden en er is voor het inhuren van een incassobureau wat dat betreft een aantrekkelijk alternatief beschikbaar. Payt biedt na het automatische herinneringstraject een naadloze opvolging in de vorm van een minnelijk incassotraject om je facturen alsnog betaald te krijgen. Je geeft je debiteurenbeheer hierbij niet uit handen, maar behoudt zelf de controle over het proces. In dit traject worden er incassokosten in rekening gebracht bij uw klant en wordt er -voor het eerst- gecommuniceerd vanuit het beeldmerk Payt. Zo blijft uw dossier compleet, inclusief alle correspondentie die vanaf de eerste factuur is uitgewisseld tussen u en uw klant. De bij uw klant in rekening gebrachte incassokosten ontvangt u direct op uw eigen rekening. Voor het behoud van de klantrelatie zou je er zelfs voor kunnen kiezen deze niet in rekening te brengen, als de klant de hoofdsom alsnog betaald. Jij blijft in controle en jij beslist. Een incassobureau heeft u niet meer nodig. 

Debiteurenbeheer software zorgt ervoor dat uw bedrijf gemakkelijk contact legt met debiteuren en dat verkleint het aantal wanbetalers. U heeft dan ook in de meeste situaties geen incassobureau meer nodig, omdat uw klanten door slim debiteurenbeheer vaker tijdig betalen. Dat heeft bovendien als voordeel dat de relatie met uw klanten beter behouden blijft. Bovendien bespaart u niet alleen tijd met slim debiteurenbeheer, maar ook geld. Tevens krijgt op deze manier uw cashflow een boost. 

Mocht je klant toch niet reageren op de herinneringen. Dan volgt Payt het op met een minnelijk incassotraject. Wordt er nog geen gehoor gegeven? Via Payt kun je je incassozaken automatisch doorzetten naar een gerechtsdeurwaarder of advocaat.

Aida Kopijn
Geschreven door Aida Kopijn LinkedIn profile
Aida Kopijn is verantwoordelijk voor de marketing bij Payt. Ze richt zich met name op het organiseren van events en beurzen. Daarnaast is ze een pietje precies en laat ze haar kritische oog regelmatig vallen op content teksten om deze nog beter te maken.

Share this article