Elk groeiend bedrijf krijgt te maken met deze 2 cashflow challenges

Illustratie van 2 personen bij een analyse van een groeiend bedrijf

Share this article

Sanne de Vries
Geschreven door Sanne de Vries
Sanne de Vries is verantwoordelijk voor de marketing bij Payt. Van strategisch reputatiemanagement tot social media marketing: ze gaat niets uit de weg. Ze is ambitieus en gaat graag nieuwe uitdagingen aan met een growth mindset.

Regelmatig is te lezen over bedrijven die ten onder gaan, ondanks op het oog rooskleurige cijfers. Een tekort aan cashflow is daarvan vaak de belangrijkste oorzaak. Iedere ondernemer is bekend met de uitdaging om voortdurend geld beschikbaar te hebben; met name voor start-ups is het een struikelblok. Hier vindt u twee cashflow challenges en hoe u ze aangaat!

Beperkte cashflow challenge #1: te snel groeien in relatie tot beschikbare cashflow

Dat volgende grote contract voor uw bedrijf is heel aantrekkelijk voor de groei, maar deals blijven sluiten staat niet op zichzelf. Snelle groei vereist fikse investeringen; het opleiden van werknemers, materiële kosten en overhead. Dergelijke investeringen vormen een behoorlijke aanslag op uw cashflow.

Wat moet u inzichtelijk hebben om niet te snel te groeien?

Focus op een positieve cashflow. De winst is geen graadmeter voor een goede cashflow. Ondanks winst kan een bedrijf zo snel groeien dat de winst niet genoeg is om de de groei te financieren.

Dat betekent dat u het resterende bedrag ergens moet lenen. Bij de bank tegen ongunstige voorwaarden of door factoring met als gevolg onaantrekkelijke gevolgen voor uw klantrelatie. Het kan natuurlijk ook op een innovatieve en vriendelijke manier.

Beperkte cashflow challenge #2: niet kort genoeg op de bal zitten bij uitstaande facturen

Midden in de groei is de klantrelatie vaak belangrijker dan snel op het geld zitten. Een reminder van een openstaande factuur wordt dan vaak uitgesteld.

Hoewel debiteurenbeheer cruciaal is voor een organisatie, hebben veel mensen moeite te vragen om een betaling. Zeker wanneer goede redenen zoals financiële krapte (door bijvoorbeeld de Corona crisis), de chaotische waan van de dag, net gedane investeringen, worden aangedragen. Dat maakt het niet makkelijker vriendelijk doch dwingend om een betaling te vragen.

Elke dag dat uw bedrijf op een betaling moet wachten, brengt dit hoge kosten met zich mee. Int u het geld helemaal niet, of laat u het achterwege, dan had u net zo goed niet op sales in kunnen zetten. De daadwerkelijke geïnde omzet kan bij het afboeken van facturen aan het einde van het jaar er heel anders uitzien dan de verwachtingen op basis van verstuurde facturen.

Factureert u voor alle verkoop van diensten en producten? Int u ook alle facturen en bijtijds? Hoeveel tijd en geld besteedt u aan het innen van facturen? Een strategische aanpak van debiteurenbeheer levert niet alleen betalingen op, maar kan ook zeker bijdragen aan uw klantrelatie en klantenservice.

En uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat uw bedrijf verder kan groeien!

Klaar om de tweede cashflow challenge aan te gaan? Kort op de bal willen zitten bij uitstaande facturen, maar geen zeeën van tijd beschikbaar hebben?

Met de slimme software van Payt automatiseert u uw debiteurenbeheer. U behoudt de vriendelijke dialoog met uw klanten en heeft alle grip op het proces. Meer weten? Download dan nu onze brochure.

Gerelateerde artikelen

Illustratie van: Today at Payt
Factuur communicatie in de taal van jouw klanten
Heeft u een internationaal debiteurenbestand? Dan is het van belang dat het debiteurenproces strak en efficiënt. Zo zorg je ervoor dat e-mail en facturen goed begrepen worden en de openstaande facturen snel betaald worden. Hoe je dit doet? Lees het in dit blog.
Illustratie van geld dat van de ene persoon naar de ander gaat
Laat uw bedrijf groeien door goede beheersing van uw DSO
In dit artikel gaan we in op de DSO van uw onderneming. Wat is het? Hoe kunt u het berekenen? Waarom is het een belangrijk kengetal en hoe kunt u uw DSO verbeteren?
Elk bedrijf kan gebruik maken van deze 3 tips om sneller en eenvoudiger betaald te krijgen
In hoeveel dagen krijgt u betaald? Verlaag uw DSO en verbeter uw cashflow met deze 3 tips waar elk bedrijf gebruik van kan maken!