Voor- en nadelen van factuurfinanciering

Factuurfinanciering wordt al heel lang gedaan. Het is een vorm van financiering op basis van activa om de cashflow te verbeteren, werknemers en leveranciers te betalen en eerder in groei te investeren dan wanneer u zou moeten wachten tot uw klanten de facturen betalen. Maar hoe werkt dat? Factuurfinanciering is een manier om geld te lenen tegen de waarde van onbetaalde facturen. U geeft iets van waarde als onderpand, in dit geval de facturen. De bekendste vorm van factuurfinanciering is factoring. Hierbij geeft u uw facturen meestal direct af en krijgt u ook direct betaald. Uiteraard na aftrek van kosten. Deze kosten bestaan uit rente, een risicopremie en winst. In dit artikel beschrijven we de voor- en nadelen van factuurfinanciering.

Voor wie is financiering op factuur interessant?

Factuurfinanciering kan u helpen te herinvesteren en uw bedrijf te laten groeien, omdat u niet hoeft te wachten tot uw klanten de openstaande facturen betalen. Uw DSO zal aanzienlijk verbeteren, waardoor uw cashflow een boost krijgt. Het kan voordelig zijn voor zowel grote als kleine bedrijven, maar er zijn een paar dingen die u in gedachten moet houden wanneer u beslist of dit geschikt is voor uw bedrijf.

Bedrijven die facturen verzenden met lange betalingstermijnen hebben meer kans om te profiteren van deze vorm van financiering. Als de omloopsnelheid van het geld hoog is, wordt het nog interessanter. Neem bijvoorbeeld een uitzendbureau. Als een uitzendbureau zijn uitzendkrachten elke week betaalt en eens per maand een factuur stuurt met een betalingstermijn van 30 dagen, heeft het heel vaak liquiditeit nodig. Als dit bedrijf ook nog groeit kun je uitrekenen dat er altijd behoefte is aan extra financiering. In dit voorbeeld is er een logisch verband tussen de uitdaging die zij binnen het bedrijf hebben en de financiering van hun facturen.

De voordelen van factuurfinanciering

Wanneer u geld nodig heeft om groei of een investering te financieren, is het altijd prettig om met een onderpand te kunnen komen. Dit neemt het risico weg bij de kredietverstrekker. Dit kan resulteren in een hoger gefinancierd bedrag en een lagere rente. In principe heeft factuurfinanciering een duidelijke kop en staart. Immers, een factuur wordt gemiddeld na 40 dagen betaald. Het is daarom meestal handig om factuurfinanciering een continu proces te laten zijn, waarbij ook nieuwe facturen worden ingebracht en gefinancierd. Naarmate de stroom van facturen groeit, groeit ook uw gefinancierde bedrag. En dat ondersteunt u weer in verdere groei. Hier volgen drie voordelen van factuurfinanciering:

1. Behoud een stabiele cashflow en laat uw bedrijf groeien

Om uw bedrijf te laten groeien, hebt u een stabiele cashflow nodig. Factoring is een goede manier om dit te bereiken. In plaats van achter debiteuren aan te bellen, kunt u zich richten op het werven van nieuwe klanten, het betalen van uw leveranciers om beperkingen in de toeleveringsketen te voorkomen, en het aannemen van nieuwe werknemers.

2. Verbetering van de relaties met klanten

Incasso kan een van die taken zijn die u vreselijke hoofdpijn bezorgen. Klanten bellen, e-mails en aanmaningen versturen. Door uw openstaande facturen te financieren, wordt u ontlast van deze tijdrovende taken. Dit geeft u de kans om u te concentreren op de andere aspecten van uw bedrijf, waaronder het opbouwen van goede relaties met uw klanten.

3. Krijg je geld snel

Factoring kan meestal binnen een week of twee worden opgezet. Zo kunt u snel reageren op een cashflow tekort en andere bedrijfsuitgaven financieren, bijvoorbeeld de betaling van lonen.

De nadelen van factuurfinanciering

Er zijn ook enkele nadelen aan factuurfinanciering. Het is vaak vrij ingewikkeld te organiseren. Je moet een heleboel formulieren inleveren. Die documenten zijn bedoeld om de risico’s in te schatten en zoveel mogelijk uit te sluiten van de financiering. Als u bijvoorbeeld facturen buiten de EU verstuurt, worden deze als riskanter beschouwd. In dat geval wordt een bedrag in mindering gebracht op het bedrag dat kan worden gefinancierd. Er wordt ook rekening gehouden met de stabiliteit van uw organisatie.

Een ander veelgehoord nadeel van factuurfinanciering is dat het duur is. Met name op het gebied van factoring is er veel aanbod van private equity-organisaties. En deze organisaties hebben forse winstdoelstellingen. Uiteindelijk komen vraag en aanbod hier gewoon bij elkaar. Een organisatie die sneller wil groeien en een financieringsaanbieder die rendement wil maken op het kapitaal.

Conclusie

Als u financiering nodig heeft, zijn er veel opties. Laat u goed informeren en vraag offertes aan bij verschillende partijen. Ons advies is altijd om eerst een analyse te maken van uw precieze behoeften, uw eigen sterktes en zwaktes. Waar ligt de waarde van uw bedrijf? Wat heeft u in te brengen?

Payt biedt haar klanten al jaren financiering aan op basis van openstaande facturen. Hiervoor wordt samengewerkt met Floryn en New10. Deze organisaties bieden alleen financieringen aan in Nederland. Bent u ook geïnteresseerd in een moderne vorm van factuurfinanciering? Neem dan contact met ons op.

Geïnteresseerd in een snellere betaling van uw facturen? Vraag een vrijblijvende online adviesgesprek aan.

Sanne de Vries
Geschreven door Sanne de Vries LinkedIn profile
Sanne de Vries is verantwoordelijk voor de marketing bij Payt. Van strategisch reputatiemanagement tot social media marketing: ze gaat niets uit de weg. Ze is ambitieus en gaat graag nieuwe uitdagingen aan met een growth mindset.

Share this article