Liquide middelen

Ontdek hier alles wat u als ondernemer moet weten over liquide middelen. Zo krijgt u inzicht in wat liquide middelen zijn, waar deze op de balans staan en waarvoor u ze gebruikt.

Wat zijn liquide middelen?

Liquide middelen vormen het geld dat u in uw bedrijf direct beschikbaar heeft. Naast dat de kasrekening eronder valt, geldt dat eveneens voor uw zakelijke rekening en voor uw zakelijke creditcardrekening. Heeft u een rekening van een betaalprovider als PayPal of Bancontact? Dan valt het saldo daarvan eveneens onder de liquide middelen. De liquide middelen zeggen ook iets over de liquiditeit van een onderneming. Is het bedrijf in staat om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Het verbeteren van de liquiditeit is een investering in de financiële gezondheid van het bedrijf.

Waar staan liquide middelen op de balans?

De liquide middelen staan aan de kant van de activa op de balans. Dat betekent dat u de liquide middelen ziet aan de linkerkant en onder de vlottende activa. Het is mogelijk dat er verschillende subcategorieën zijn, want elk liquide middel staat apart vermeld.

Waarvoor gebruik je liquide middelen?

Liquide middelen zijn te gebruiken voor allerlei uitgaven. Het overzicht op uw zakelijke bankrekening laat zien hoeveel geld direct beschikbaar is om een betaling te doen. Bijvoorbeeld om een factuur te betalen aan een leverancier of salarissen te voldoen. Zo geeft de kasrekening de mogelijkheid om bij een positief saldo een contante uitgave te doen.

Aida Kopijn
Geschreven door Aida Kopijn LinkedIn profile
Aida Kopijn is verantwoordelijk voor de marketing bij Payt. Ze richt zich met name op het organiseren van events en beurzen. Daarnaast is ze een pietje precies en laat ze haar kritische oog regelmatig vallen op content teksten om deze nog beter te maken.

Share this article