Een deurwaarder of advocaat inschakelen voor het innen van een schuld

Payt ondersteunt u vanaf de verzending van de factuur tot en met de laatste fase van een minnelijk incassotraject. Helaas blijft in sommige gevallen betaling uit. In dit artikel gaan we in op het inschakelen van gerechtelijke partners voor het innen van de schuld: een deurwaarder of advocaat.

Helaas komt het voor dat ook een minnelijk incassotraject uw debiteur niet beweegt om te betalen. Om de schuld te innen kunt u de zaak overdragen aan een deurwaarder of een advocaat inschakelen. Het incassotraject kunt u geheel met de software van Payt afhandelen. Het grote voordeel: tijdens het traject verzamelt Payt alle communicatie met uw debiteur in een overzichtelijk online dossier. U kunt dit dossier met één klik downloaden en overdragen aan de deurwaarder of advocaat.

Heeft u nog geen deurwaarder? Payt werkt samen met diverse deurwaarders- en advocatenkantoren in Nederland. Zo bent u altijd verzekerd van een deurwaarder in uw omgeving. Heeft u al een gerechtelijke partner? Geen probleem, dan kunt u de dossiers eenvoudig aan hem aanbieden.

Na het minnelijk incassotraject: gerechtelijke incassoprocedure

Als alle mogelijkheden tevergeefs zijn, is een gerechtelijke incassoprocedure uw laatste middel om toch betaald te krijgen. U schakelt hiervoor een deurwaarder in, of een advocaat als het te innen bedrag hoger is dan € 25.000. Een gerechtelijke incassoprocedure kost u vaak wel de relatie met de klant. Tegelijk heeft u recht op uw geld na het leveren van producten of diensten, waardoor een rechtsgang onvermijdelijk kan zijn.

Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar, benoemd door de Kroon. Hij of zij voert ambtelijke werkzaamheden uit: dagvaardingen uitbrengen, het vonnis van de rechter uitvoeren, beslag leggen op de inboedel of loon en een woning ontruimen. Een gerechtsdeurwaarder is altijd onpartijdig.

Schuld hoger dan € 25.000: procedure via een advocaat

Als de schuld hoger is dan € 25.000, dan moet de gerechtelijke incassoprocedure via een advocaat lopen. U kunt de advocaat inzetten voor de vordering. Daarnaast zijn er andere middelen via de advocaat waarmee u de debiteur kunt overhalen om te betalen, waaronder een faillissementsaanvraag of conservatoire beslaglegging.

Faillissementsaanvraag

Blijft uw debiteur in gebreke, dan kan een faillissementsaanvraag uitkomst bieden. Hierbij moet de schuldenaar namelijk al binnen 3 weken op zitting verschijnen. In de praktijk zorgt dat ervoor dat de debiteur op korte termijn met een oplossing komt om het faillissement af te wenden. Let op: voor een faillissementsaanvraag zijn minstens 2 schuldeisers nodig.

Conservatoir beslag

Een conservatoir beslag is een beslaglegging voordat er een gerechtelijke uitspraak is. Het dient om uw recht (schuld) zeker te stellen. Door beslag te leggen op bijvoorbeeld onroerende zaken, bankrekening of tegoeden van uw debiteur bij derden, heeft u meer zekerheid dat u de vordering kunt verhalen. Een conservatoir beslag dient altijd binnen 2 weken te worden opgevolgd met een dagvaarding. Dan oordeelt de rechter over uw dossier en of het beslag kan worden uitgevoerd (executoriaal beslag).