Wat is factoring?

Traditionele factoring

De traditionele manier van factoring van facturen is het uitbesteden van debiteuren aan een gespecialiseerd bedrijf dat het risico van wanbetalingen en administratiekosten tegen betaling draagt. Het betreft dus de voorfinanciering van onbetaalde facturen.

Door uw debiteurenbeheer over te dragen aan deze gespecialiseerde factoringmaatschappij, krijgt u direct een deel van uw geld als vergoeding. Dit klinkt erg aantrekkelijk, maar er zijn ook nadelen.

Voordelen en nadelen van de traditionele manier van factoring

Voordelen van factoring:

  • De openstaande facturen worden onmiddelijk betaald, wat de cashflow van uw bedrijf en daarmee uw liquiditeit verbetert
  • U bespaart veel tijd, omdat uw debiteurenbeheer wordt overgenomen door een factoringmaatschappij. Hierdoor kunt u zich focussen op andere belangrijke zaken binnen uw bedrijf.

Nadelen van factoring:

  • Vaak wordt slechts een (klein) deel van de openstaande facturen voorgefinancierd.
  • U heeft geen controle meer over de facturen en debiteuren. Hierdoor kunnen keuzes worden gemaakt die niet in uw belang zijn. Een voorbeeld kan zijn dat er een incassotraject wordt gestart, terwijl er eigenlijk inhoudelijk gecommuniceerd moet worden.
  • Factoring is een duur proces. U betaalt een behoorlijke commissie aan de factoringmaatschappij.
  • Uw bedrijfsimago kan worden aangetast. Klanten hebben te maken met een factoringbedrijf en niet meer met u. Dit kan ervoor zorgen dat klanten zich niet meer verbonden voelen met uw bedrijf.

Moderne vorm van factoring

Met debiteurenbeheer software heeft u meer controle over uw debiteuren en meer controle over het proces. De software geeft u meer inzicht in wie uw debiteuren zijn, waar ze zijn in het proces en wanneer ze gemiddeld hun facturen betalen. Ook de communicatie met uw debiteuren is een belangrijk onderdeel.

Deze informatie maakt het eenvoudig om uw financieringsmarge te berekenen. Dit gebeurt op basis van het risico van uw portefeuille. Door gebruik te maken van de debiteurenbeheersoftware worden facturen gemiddeld 30% sneller betaald (bij Payt) waardoor dit risico kleiner is dan zonder de software.

Het softwareplatform geeft u direct inzicht in het bedrag dat u kunt voorfinancieren. Deze ontvangt u binnen 24 uur op uw eigen rekening. De moderne vorm van factoring houdt dus in dat u uw debiteurendossier niet uit handen geeft, maar zelf de regie voert. Dit geeft u de ruimte om met uw debiteuren te communiceren zonder uw liquiditeit aan te tasten.

Illustratie van iemand met geld in zijn hand

Dus alle voordelen van traditionele factoring, maar zonder de nadelen.

Deze moderne vorm van factoring is een initiatief van Payt in samenwerking met New10. Momenteel alleen beschikbaar in Nederland.

Sanne de Vries
Geschreven door Sanne de Vries LinkedIn profile
Sanne de Vries is verantwoordelijk voor de marketing bij Payt. Van strategisch reputatiemanagement tot social media marketing: ze gaat niets uit de weg. Ze is ambitieus en gaat graag nieuwe uitdagingen aan met een growth mindset.

Share this article